Ik ben Angelika Geronymaki en ik heb de afgelopen editie van de Rotterdamse Poetry Slam gewonnen. Dat was echt heel tof. Sindsdien, en daarvoor eigenlijk ook al, treed ik behoorlijk vaak op met m’n gedichten.
Daarnaast ben ik ook theatermaker en theaterdocent. Ik ga gewoon eventjes vertellen hoe zo’n avond er aan toe gaat. Je hebt drie rondes en in een eerste ronde zijn er acht deelnemers. Die acht deelnemers mogen allemaal 3 minuten lang voordragen.

Mag je zelf kiezen hoe je dat doet? Nou dan hebben er dus acht mensen voorgedragen en dan is het aan publiek om te gaan stemmen. En de vier personen met de meeste stemmen gaan door naar de tweede ronde.
In de tweede ronde krijgt iedereen weer 3 minuten om voor te dragen en dan doe je dus iets anders dan wat je daarvoor hebt gedaan. En in die 3 minuten probeer je weer op alles van jezelf te laten zien en te shinen zodat het publiek weer op jou stemt. Daarna vallen er weer twee mensen af.

Dus we gaan van acht mensen in de eerste ronde naar vier mensen, in de tweede ronde naar twee mensen die overblijven.
De laatste ronde is een battle ronde. En battle is precies zoals het klinkt. Twee dichters tegen elkaar, dus daar staat iemand en hier staat iemand. Om en om doe je dan een gedicht. Als je het een beetje durft, tenminste het is een beetje de bedoeling dat je daarbij op elkaar inspeelt.

Begin gewoon bij de basis en dat is eigenlijk presenteren. Als je een presentatie geeft, gelden de dezelfde drie belangrijke dingen. Het eerste is je verbale communicatie. Dat is het gene wat je zegt, je gedicht. En dan is het bij een poetry slam belangrijk wat je kiest voor gedicht. Ga ik later wat meer over vertellen. Waarom dat dan bij een poetry slam op welk moment belangrijk is. Dus dat is je verbale communicatie.

Dan hebben we de tweede, paraverbale. Zeg ik het goed? Ja, Paraverbale communicatie.
Dat is hoe je het zegt. Dus de woorden die je gebruikt, hoe hard je ze uitspreekt, wat je intonatie is, waar je pauzes laat.
Dat is het tweede wat belangrijk is en het derde is je non-verbale communicatie. Je ziet, ik gebruik komen mijn arm de hele tijd. Ik doe dit soort dingen, een beetje half bewust, want ik praat ook vaak gewoon zo met mijn armen op dit moment.
Maar op het moment dat je voordraagt, is het goed om je daar wel bewust van te zijn. Dus dat zijn de drie dingen die bij presenteren en dus bij voordragen voor een publiek eigenlijk centraal staan.
En dan is het bij een poetry slam nog extra belangrijk dat je dat toepast, omdat je het publiek wil inpakken.

Vraag: moet het uit je hoofd?
Het hoeft dat niet per se. Je kan nog steeds met die drie dingen spelen, maar ik denk wel dat het makkelijker is als je het uit je hoofd doet, om ermee te spelen. Dus vandaar. Kijk als het je niet lukt om omdat uit je hoofd te leren, doe het dan vooral als het je comfortabeler maakt met een boekje ofzo. Een boekje is trouwens beter dan een één papiertje, want een papiertje, als je een beetje trilt, dan zie je dat zo goed. En je bent zenuwachtig waarschijnlijk. Maar een boekje dat is wat stabieler. Zorg wel dat je dat vaak heb geoefend, want dan kan je in ieder geval wel af en toe van je boekje opkijken en contact maken met het publiek. Hoort ook bij de paraverbale communicatie.

Jij vroeg mij wat is eigenlijk zo’n vibe? Op zo’n Poetry Slam en wat voor soort gedichten moet ik eigenlijk doen? En toen zei ik: Nou, je kan alles doen in principe. Maar wat heel belangrijk is bij een poetry slam is dat je het publiek weet in te pakken en het publiek weet je vaak in te pakken door daar [wijst naar hart] iets teweeg te brengen, ze iets te laten voelen bijvoorbeeld.

Wat ze net deed, precies. Iets laten voelen, dat kan verdriet zijn. Ze kunnen lachen. Ze kunnen gechoqueerd zijn.

Betekent niet per se als ze gechoqueerd zijn, dat ze dat ook leuk vinden of goed vinden, maar dan gebeurt in ieder geval wel wat. En je blijft bij, je wordt herinnerd. Dat is één ding wat belangrijk is. De inhoud en hoeveel en hoe goed je teksten zijn is ook belangrijk. Maar het publiek moet op jou stemmen. Als ze je vergeten, dan is de kans ook groter dat ze dat niet gaan doen.

Share This